Werkdruk in vo pak je op school aan

In zijn brief van 1 februari aan de Tweede Kamer betoogt staatssecretaris Sander Dekker dat binnen de scholen werkdruk moet worden aangepakt. Aanleiding voor zijn brief is de uitzending van Zembla op 27 januari. Daarin klagen docenten over de hoge werkdruk en het gebrek aan waardering. Dekker neemt die signalen serieus. Toch neemt hij de berichten uit de uitzending met een korreltje zout: 90 procent van de leraren zou tevreden zijn. Dat is hoog in vergelijking met de cijfers in buurlanden.

Tegenberichten op sociale media beweren volgens Dekker dat de klachten ‘oppervlakkig en karikaturaal’ waren. Hij juicht het toe dat binnen scholen zelf naar oplossingen wordt gezocht. Als voorbeeld noemt hij het invoeren van flipping the classroom. Werkdruk komt vooral door de manier waarop schoolteams het onderwijs en het werk invullen. Vergaderen, papierwerk en administratie moeten verminderen. Overigens vindt hij dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. Zo moet het hrm-beleid op scholen versterkt worden, iets waar Ocw en de Vo-Raad aan werken. Het ministerie van Szw is een campagne rond werkstress gestart. Er is extra geld om docenten voor tekortvakken op te leiden. In het nationaal onderwijsakkoord is de regeldrukagenda 2014-2017 opgenomen.

Facebooktwitterlinkedinmail