20 uur les voor docent in VO

20uur_jun2016-300x214Een Kamermeerderheid zal het streven steunen naar maximaal 20 lesuren voor een fulltime-docent in het voortgezet onderwijs en maximaal acht dagdelen lesgeven voor een voltijds leraar in het basisonderwijs. Dit geeft docenten meer tijd om hun onderwijsuren goed voor te bereiden en zo de kwaliteit van hun lessen te verhogen. Ook kunnen ze meer aandacht geven aan onderwijsvernieuwing. Door de bevindingen uit het onlangs gepubliceerde OESO-rapport, dat onder meer zegt dat Nederlandse leraren te veel lesgeven, stemmen nu voor het eerst ook PvdA, ChristenUnie en SGP mee. Samen met de steun van SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren komt de motie-Van Meenen (D66) daarmee op een veilige 77 zetels.

‘De status van het beroep moet omhoog’, zegt Van Meenen (60), sinds 2012 Kamerlid, na 33 jaar ervaring in het onderwijs.’;Dat kan door leraren meer tijd te geven hun lessen voor te bereiden en te praten over hun vak. Met de kosten valt het mee: leerlingen krijgen volgens het OESO-rapport van vorige week te veel les en leren te weinig. Daar zit juist precies die ruimte voor vernieuwing.’;

Facebooktwitterlinkedinmail