Taal Centraal Symposium HRO

Drie redenen om naar het taalsymposium van HR en Scienceguide te gaan

Hogeschool Rotterdam en Scienceguide organiseren op 29 november het symposium ‘Taal Centraal’, over waarom het belang van een goede beheersing van Nederlandse taal belangrijk is. Tijdens het symposium staan twee discussies centraal: de taalbeheersing van het Nederlands en het oprukkende Engels in het hoger onderwijs. In twee sessies worden deze thema’s uitgediept met onderwijzers, onderzoekers en bestuurders met een mening en kennis van zaken. Met key notes van o.a. Iliass El Hadioui en Amos van Gelderen.

Scienceguide besteedde de afgelopen weken de nodige aandacht aan het symposium op hun website. Hieronder hebben we drie interessante artikelen voor je uitgelicht met betrekking tot het symposium, waaruit blijkt hoe belangrijk en actueel taalbeheersing van het Nederlands is. Drie goede redenen om naar het taalsymposium te gaan.

Iliass El Hadioui: “Leg uit waarom taal belangrijk is”

“Dertig jaar geleden is er in de Franse grootstedelijke omgeving een afslag genomen, die ertoe heeft geleid dat er op dit moment in de banlieues grote groepen jongeren zijn die geen enkele taal meer correct beheersen.” Socioloog Iliass El Hadioui gebruikt de Franse context als waarschuwing voor de afslag die in de grote Nederlandse steden gemaakt kan worden. Lees verder >>

Amos van Gelderen: “Taalontwikkeling van studenten is veel meer dan spelling en grammatica”

Er wordt veel geklaagd over het taalgebruik van studenten in het hoger onderwijs. Ze zouden niet goed kunnen schrijven en ook over hun gesproken taal zijn vaak klachten. Wat is precies het probleem en hoe valt het op te lossen? Lees verder >>

Ron Bormans: “Zorgvuldig Nederlands geeft toegang tot het publieke domein”

Als je Hogeschool Rotterdam binnenloopt, zul je snel stuiten op een aantal grote borden die erop wijzen dat er bepaalde regels binnen de hogeschool gelden. Van de meer abstracte, zoals “we gaan hier respectvol met elkaar om” tot meer concrete, namelijk dat je alleen op de aangewezen plekken mag roken. Een van die regels is dat we in het onderwijs in het Nederlands communiceren. Lees verder >>

Taal Centraal

Aanmelden voor het taalsymposium ‘Taal Centraal’ is nog mogelijk. Deelname is gratis, maar meld je wel aan via deze aanmeldpagina. Lees meer over de sprekers en het programma.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail