Ideeëndag ‘Invitation au voyage’ op zaterdag 6 oktober 2018 in Woerden

De Ideeëndagen van de Didactiekcommissie Frans zijn u wel bekend. Of toch niet? Op een Ideeëndag woont u drie workshops bij en gaat u naar huis met nieuwe ideeën en met  een rugzak vol direct bruikbaar lesmateriaal. Dit lesmateriaal is inzetbaar voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs en geschikt voor zowel onder- als bovenbouwklassen.

De nascholingsdag vindt plaats op het Minkema College in Woerden, op enkele minuten lopen van het station. Het adres is Minkemalaan 1, 3446 GE Woerden.

 

Dit jaar is het thema van de studiedag: Invitation au voyage (internationaliseren op een eenvoudige manier: hoe doe je dat?)

De workshops worden gegeven door drie enthousiaste collega’s die al veel ervaring hebben op het gebied van internationalisering. We zijn daarom blij dat Paul Simons, Astrid Eelkema en Ed de Boer deze studiedag willen verzorgen.

 

Dagprogramma:

09:15  –  09:40                    ontvangst

09:40  –  09:50                    opening

10:00  –  11:15                    atelier 1

11:15  –  11:30                    koffiepauze

11:30  –  12:45                    atelier 2

12.45  –  13:45                     lunch

13:45  –  15:00                    atelier 3

15:00                                 afsluitend drankje

 

Workshops:

 

Atelier 1  Échange écrit van Paul Simons

Jongens die zo netjes mogelijk hun ansichtkaart proberen te schrijven, meisjes die de kaart kleurig versieren. Ze corresponderen met een vaste leerling in Frankrijk. Vanuit de lessen Frans. Ze stellen zich voor, vertellen over hun vrije tijd, hun familie, over wat hen bezighoudt. In taal op hun niveau. En ze krijgen een kaart van hun correspondent in het Engels terug. Voor een gelijk speelveld. De échange écrit is een eenvoudige manier van internationalisering. Maar didactisch sterk door de authentieke context. Kleine bruggetjes van vriendschap worden gebouwd. En de docent zelf? Die wordt verrijkt door het contact met een collega in de Métropole.

Paul Simons is docent Frans aan het Mondriaancollege in Oss en is tevens werkzaam als videoproducent en tekstschrijver.

 

 

Atelier 2 Een leerlijn voor intercultureel leren –  van brugpieper tot eindexamenkandidaat van Astrid Eelkema.

Doel:

Je weet met welke didactische werkvormen je de interculturele competentie van je leerlingen kunt vergroten

Inhoud:

Hoe kun je in je onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen een open, positieve houding leren ontwikkelen t.a.v. leren van vreemde talen en vreemdtalige culturen?  Hoe kun je je leerlingen bewust leren omgaan met overeenkomsten en verschillen?

In deze workshop leer je wat interculturele competentie is en met welke fasering je een les kan ontwerpen voor intercultureel leren. Verder maak je kennis met verschillende manieren waarop je vanaf klas 1 al kunt werken aan de vier ‘Savoirs‘ van Byram. Je krijgt daarvoor praktische voorbeelden aangereikt die je kunt aanpassen voor je eigen lespraktijk.

Astrid Eelkema heeft op de Landelijke Studiedag in Utrecht de eerste prijs gewonnen van het Europees Talenlabel en tevens de publieksprijs. Dit met het project Parcours d’intégration civique in samenwerking met het Pascal College uit Zaandam.

 

Atelier 3 Taalverwerving en Villangues Ed de Boer

In dit atelier kijken we naar een aanpak van schoolse taalverwerving die in veel gevallen wat afwijkt van de alledaagse praktijk die we op scholen zien.

Het is een hele klus om kinderen te motiveren voor het leren van een taal en ze in die taal nog vaardig te maken ook. En dat binnen drie uurtjes per week, als je geluk hebt.

Binnen de kaders die er zijn, kan het ons wel degelijk lukken veel te bereiken, kinderen gemotiveerd te krijgen en nog goede examenresultaten te halen ook. Villangues – taalstad in Namen, Louvain-la-Neuve, Lille of Parijs – is een onderdeel van die aanpak.

We plaatsende activiteiten die leerlingen voor Villangues uitvoeren in de grotere lijn van motiveren, vaardig worden en goede resultaten halen met leesvaardigheid.

Ed de Boer van dbp-onderwijs is begeleider van secties en organisator van Villangues: Frans lezen en spreken in Namen, Louvain-la-Neuve, Lille en Parijs.

 

Kosten

De kosten zijn € 100,- pp, inclusief verstrekte materialen, koffie, thee, lunch en afsluitend drankje. Voor deze deelnamekosten kunt u een beroep doen op het nascholingsbudget dat uw schoolbestuur voor elke docent ontvangt. Leden van VLLT ontvangen tijdens de Ideeëndag bovendien een ledenkorting in de vorm van € 25,- aan boekenbonnen. Tevens ontvangt u een nascholingscertificaat. Ook dit jaar is deze studiedag gevalideerd door het Lerarenregister met 4 RU.

 

 Inschrijven

Inschrijfformulier Ideeëndag ‘Invitation au voyage’

Na ontvangst van het inschrijfformulier, sturen wij u binnen tien werkdagen een factuur toe.

 

Materialen

Voor en na de workshops is er gelegenheid de materialen van de Didactiekcommissie te bekijken en aan te schaffen. Houdt u er alstublieft rekening mee dat u niet kunt pinnen? De educatieve cd’s met onze ‘fiches pédagogiques’ kosten op Ideeëndagen niet €12,50, maar €10,- per stuk. U krijgt een betaalbewijs waarmee u op school de kosten kunt declareren.

 

Annuleren

Annulering door uzelf van uw inschrijving voor de studiedag kan tot vier weken voor datum kosteloos. Bij annulering tussen vier en twee weken voor datum bent u 50% van de deelnemersbijdrage verschuldigd en bij annulering na twee weken voor datum bent u 100% van de deelnemersbijdrage verschuldigd. Het is wel mogelijk om iemand anders uw plaats te laten innemen. Annulering dient per e-mail te geschieden en wordt binnen 48 uur bevestigd.

 

De Didactiekcommissie Frans bestaat uit Laura Fontijne, Marie-Louise Elamri, Rob de Ridder, Joeri Visser en Julie Dassaud.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail