In Memoriam Cecilia Odé

CeciliaOdé (21 september 1946 – 9 januari 2019)

Cecilia Odé

Sinds tenminste 40 jaar was Cecilia Odé actief lid van Levende Talen en van de toen nog jonge sectie Russisch. Cecilia heeft altijd gepleit voor meer aandacht voor intonatie in het taalonderwijs en wijdde haar wetenschappelijke werk daar ook aan. In 1989 promoveerde ze op een proefschrift getiteld Russian Intonation: a perceptual description.

Cecilia is ook vele jaren gevolmachtigde vertegenwoordiger bij de Fédération Internationale des Professeurs de Langues Vivantes (FIPLV) geweest voor onze vereniging.

In 1991 ontving zij als eerste in Nederland de Poesjkinmedaille, de erepenning van MAPRJaL voor haar verdienste voor de promotie van de Russische taal in Nederland. Cecilia maakte zich hard voor taaldiversiteit en zette zich met hart en ziel in om bedreigde talen van Siberië – en eerder van Papoea Nieuw-Guinea – vast te leggen en nieuw leven in te blazen.

Met haar verliest Levende Talen een erelid dat zich veertig jaar voor de talen heeft ingezet, een groot verlies.

Facebooktwitterlinkedinmail