Congres Levende Talen. Taal is samenspraak!

Op vrijdag 30 oktober vindt het Congres Levende Talen plaats – het jaarlijkse evenement dat tot nu toe bekend stond als de Landelijke Studiedag. Niet alleen de naam is nieuw, ook de locatie is veranderd. Het congres vindt dit jaar plaats in congrescentrum ReeHorst in Ede, op loopafstand van het station Ede-Wageningen.

Het thema dit jaar luidt ‘Taal is samenspraak’. Spraak is de oorsprong van taal, en taal is de motor van sociaal verkeer. We kennen begrippen als toespraak, aanspraak, afspraak, inspraak, opspraak, maar uiteindelijk is alles samenspraak: mensen die taal gebruiken om te communiceren.

Samenspraak is een belangrijk doel van het communicatief taalonderwijs op school. We leren onze leerling spreken in interactie: zo echt mogelijk en doelgericht – spreken, presenteren en gespreksvaardig worden. Gesprekken zijn ook deel van onze didactiek: we voeren onderwijs-leergesprekken en feedbackgesprekken. We laten leerlingen leren in interactie en spreken over de leerstof en de aanpak van hun taken. Leren in samenspraak!

Samenspraak in het onderwijs is ook: opleiden tot burger, in dialoog gaan, elkaar leren kennen, elkaars cultuur ontdekken en leren waarderen. We zorgen dat onze leerlingen intercultureel vaardig worden om zo uit te groeien tot verantwoordelijke burgers in een multiculturele samenleving.

Met meer dan vijftig workshops biedt het Congres Levende Talen een ruim aanbod om het onderwijs te verrijken en te vernieuwen: nieuwe geluiden, nieuwe inhouden en nieuwe didactiek. Kortom: thema’s die voor inspiratie en samenspraak zullen zorgen!

Dit jaar zal de auteur Murat Isik ’s ochtends het congres openen. De uitreiking van het Europees Talenlabel vindt in de middag plaats; Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, sluit de dag af.

Inschrijven is mogelijk vanaf 1 september.

 

Facebooktwitterlinkedinmail