Onderhandelingen over de CAO in PO en VO

Basisonderwijs

De FvOv, waarbij Levende Talen is aangesloten, heeft met andere bonden en werkgevers in het po een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao.

De hoofdlijnen uit dit akkoord: vanaf 1 oktober 2024 worden de salarissen in het po voor alle medewerkers verhoogd met 4,9 %. Er zijn aanpassingen gedaan in het loongebouw die vooral goed uitpakken voor het OOP: een aantal salarisschalen wordt verkort, waardoor eerder het einde van de schaal wordt bereikt. Een aantal bestaande toelagen wordt geharmoniseerd en per 1 januari 2025 vervangen door een ‘oktober-toelage’. Voor OOP-ers van schaal 9 en hoger betekent dit dat ze gelijk worden getrokken met leraren en (adjunct)directeuren die tot nu toe een bindingstoelage kregen als ze aan het einde van hun schaal zitten. Daarmee nemen we een belangrijk onderscheid tussen ondersteunend en overig personeel weg, en geldt niet langer een bindingstoelage alleen voor leraren en directeuren.

Klik hier voor de volledige tekst van het onderhandelaarsakkoord met de bijlagen.

Medewerkers uit het basisonderwijs kunnen hierover hun mening geven t/m zondag 13 oktober. Klik hier voor de ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord cao-po 2024-2025.

 

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs zijn de onderhandelingen afgebroken. Dat heeft niet te maken met salarisonderhandelingen; daarover lijken bonden en werkgevers overeenstemming te kunnen bereiken. Het breekpunt was evenwel afspraken over de werkdruk. De bonden dringen al langer aan op stevige afspraken hierover, maar de werkgevers willen hierin niet meegaan. De kans is groot, dat dit de komende tijd leidt tot acties vanuit de bonden. Zodra dat het geval is, volgt nader bericht.

 

Facebooktwitterlinkedinmail